Ziekteverzuim terugdringen?

Hoe voorkomt u ziekteverzuim? Naast te investeren in de gezondheid van medewerkers, zijn er nog meer factoren waarmee u het ziekteverzuim kunt terugdringen

1. Zorg voor een goede balans tussen de belasting en belastbaarheid bij uw medewerkers.

Dit geldt zowel fysiek als mentaal. Fysieke belasting kan voor lichamelijke klachten zorgen: zorg ervoor dat de belasting niet hoger is dan de belastbaarheid. Dit voorkomt (langdurige) uitval. Fysieke belasting kan zowel optreden door lang zitten (statische belasting) of door bijvoorbeeld til- of duwbewegingen (dynamische belasting). Mentaal geldt dit ook: werk moet voldoende uitdaging bieden, maar aan de andere kant ook niet te belastend zijn en stress opleveren. 

2. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden

Mensen moeten veilig en gezond kunnen werken, zowel bij fysiek werk als kantoorwerk. Als werkgever kunt u dit faciliteren door ergonomische stoelen, zit-sta bureaus maar ook door het overbrengen van kennis hierover. Gedragsverandering begint bij bewustwording: mensen moeten snappen wat het hen oplevert.

3. Zorg voor een goede werksfeer

Een fijne sfeer tussen collega’s onderling verhoogt het werkplezier en verlaagt de kans op ziekmelden. Om nog maar te zwijgen over alle andere positieve resultaten van een fijne werksfeer…

4. Ziek wegens privéomstandigheden?

Bekijk waar u als werkgever kunt helpen. Bijvoorbeeld als een werknemer zich ziekmeldt wegens stress door financiële problemen, kan u als werkgever ondersteunen door hulp van een budgetcoach aan te bieden. Een werknemer zal privéomstandigheden wellicht niet altijd toelichten, maar als zij zich er bewust van zijn dat zij hulp kunnen vragen aan hun werkgever, zullen zij dit ook sneller doen. 

5. Wat kan een medewerker wel? 

Ziek is ziek, maar soms betekent ziek zijn niet dat iemand niet kan werken. Wees niet bang om het gesprek hierover aan te gaan. Wellicht is iemand niet in staat de huidige functie te vervullen, maar wellicht zijn er wel andere dingen die gedaan kunnen worden. 

6. Gezondheidsbevordering onder medewerkers 

Voorkomen is beter dan genezen. Ziekte kan deels voorkomen worden met gezond gedrag. Een ongezond voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging, roken en overmatig alcoholgebruik hebben een negatief effect op de gezondheid. Hoe bevordert u de gezondheid van uw medewerkers?

Meer tips voor uw bedrijf? Vraag een gratis adviesgesprek aan